Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różnorodne tradycje, składniki i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, jakie stereotypowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najistotniejszym i najbardziej sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma faktycznie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści podkreślają, że jest smakowita i sycąca.